Blog

«Τρόποι επικοινωνίας του υποκειμένου τότε και σήμερα»

Το Σάββατο 20.2.2021 και ώρα 10.30-13.30 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό σεμινάριο.

Θέμα σεμιναρίου: «Τρόποι  επικοινωνίας του υποκειμένου τότε και σήμερα»

Παρουσίαση: «Η συμβολική σκέψη και η γλώσσα στη βάση του πολιτισμού: μια εξελικτική προσέγγιση»

Γεράσιμος Μακρής, MD, MSc, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ,
Ειδικευόμενος Ψυχιατρικής Παιδιού & Εφήβου, μέλος Ε.Ε.Α.Ο.&Ο.Ψ.

«Η απόλαυση του υποκειμένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»

Ευαγγελία Κυβέλου, Msc Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχοπαθολογίας Διδάσκουσα Καθηγήτρια και Μέλος του Δ.Σ. Της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής  Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας.

Συντονισμός: Παντελής Παπαδόπουλος

 

Περίληψη

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου ο Γεράσιμος Μακρής θα μας κάνει μια εισαγωγή και ιστορική αναδρομή.

Η εμφάνιση της συμβολικής επικοινωνίας ήταν ένα κρίσιμο βήμα στην εξέλιξη του είδους μας. Αν και ορισμένα άλλα είδη μπορούν να διδαχθούν τη χρήση συμβόλων, ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος που έχει αναπτύξει ένα τόσο πολύπλοκο σύστημα συμβόλων τα οποία αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους. Η μετάβαση στη συμβολική επικοινωνία μπορεί να σηματοδοτεί την αρχή της συμβολικής σκέψης και της γλώσσας. Η πολύπλευρη προσέγγιση των ίδιων κεντρικών ερωτημάτων σχετικά με αυτή τη βασική εξελικτική αλλαγή έχει παράγει μια ποικιλία απόψεων χωρίς ωστόσο να παρέχει συγκεκριμένα και οριστικά συμπεράσματα. Στόχος της παρούσας ανασκόπησης θεωριών σχετικών με την προσέγγιση της γλώσσας από εξελικτική σκοπιά, είναι να ρίξει φως στον πιθανό χρόνο και τρόπο με τον οποίο η συμβολική σκέψη και η γλώσσα αναδύθηκαν ως εξελικτικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, καθώς και στο ρόλο τους στην ανάπτυξη και διατήρηση του ανθρώπινου πολιτισμού. Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι ο συμβολικός τρόπος επεξεργασίας πληροφοριών σχετίζεται με εσωτερικές και εξωτερικές μορφές γλώσσας. Η πρώτη (internalized language) εμπεριέχει τη σκέψη και η δεύτερη (externalized language) τον αρθρωμένο λόγο. Η συμβολική σκέψη και η γλώσσα είναι στενά συνδεδεμένες, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η συμβολική σκέψη μπορεί να έχει προηγηθεί της γλώσσας. Με την επινόηση της γλώσσας στη βάση της συμβολικής σκέψης, οι άνθρωποι επέζησαν, εξελίχθηκαν και είχαν στην διάθεσή τους έναν κώδικα υψηλής ακρίβειας για τη δημιουργία και τη μετάδοση του πολιτισμού από την κάθε γενιά στην επόμενη.

Στην συνέχεια η Ευαγγελία Κυβέλου θα εξετάσει νέες μορφές επικοινωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρατηρείται, ότι όλο και περισσότερο το σύγχρονο υποκείμενο βρίσκεται μέσα στον διαδικτυακό χώρο. Καθώς και ότι οι εμπειρίες του στον φυσικό χώρο, φωτογραφίζονται και κοινοποιούνται συχνά για οτιδήποτε το αφορά, τι έφαγε, που πήγε, με ποιους πήγε, τι νιώθει, τι σκέφτεται... Η αδιάκοπη αυτή καταγραφή αποξενώνει το υποκείμενο από αυτό που ζει ψάχνοντας την αναγνώριση του νοήματος της στιγμής, όχι πλέον στο παρόν, αλλά στην απεικόνιση της εμπειρίας  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Η  ευχαρίστηση αντλείται όχι από την ίδια την στιγμή αλλά από την προσδοκία της επιδοκιμασίας των άλλων. Το υποκείμενο φωτογραφίζει και βιντεοσκοπεί τον εαυτό του κάνοντας ορατή την κάθε στιγμή.   Η εμπειρία χάνει την αυταξία της και το αόρατο τείνει να μην υπάρχει. Ο εαυτός γίνεται συνώνυμο της εικόνας εαυτού.

Κατά πόσο η  επικοινωνία που συντελείται μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  είναι της τάξεως της συμβολικής ή της εικονοφαντασιακής λειτουργίας;

Πως μπορούμε να κατανοήσουμε ψυχαναλυτικά τι διακινεί  ψυχικά το υποκείμενο μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;  Γιατί είναι τόσο σημαντική η εικόνα εαυτού του και η επιβεβαίωση του  μέσα από τα «like»;

Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα μέσα από την θεωρία των ενορμήσεων του Freud και την έννοια της απόλαυσης όπως αυτή ορίστηκε από τον Lacan.

CONTACT US

42, Michalakopoulou St., 115 28, Athens

  • dummy+30 210 7758 888

  • dummy groupanalysis@gmail.com

Newsletter